wet kwaliteitsborging

Wat betekent de wet kwaliteitsborging voor jou als particuliere opdrachtgever?

Vanaf 1 januari geldt de nieuwe wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze wet heeft belangrijke gevolgen voor iedereen die van plan is om te bouwen of te verbouwen. In deze blog leggen we uit wat de Wkb is en wat dit voor jou betekent.

Wat is de wet kwaliteitsborging?

De wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is bedoeld om de kwaliteit van bouwprojecten te verbeteren en jou als opdrachtgever beter te beschermen. De wet zorgt ervoor dat bouwprojecten voldoen aan de regels en dat de kwaliteit van het werk gewaarborgd is.

Wat verandert er voor jou?

1. Verplichte verzekering voor aannemers: Aannemers moeten een verzekering afsluiten die eventuele bouwfouten dekt. Dit betekent dat jij geen extra kosten hebt als er iets misgaat na de oplevering.

2. Opleverdossier: Bij de oplevering moet de aannemer een dossier geven met daarin alle informatie over de kwaliteit van het werk en de gebruikte materialen. Zo weet je precies wat er is gedaan.

3. Onafhankelijke controle: Onafhankelijke kwaliteitsborgers zullen het bouwproces controleren. Zij zorgen ervoor dat alles volgens de regels verloopt en dat er geen verborgen gebreken zijn.

Wat als jij zelf werkzaamheden wilt uitvoeren?

Als je ervoor kiest om bepaalde werkzaamheden zelf af te ronden, bijvoorbeeld als je de woning casco wilt laten opleveren, krijg je ook te maken met de kwaliteitsborger. Dit betekent dat:

– Zelfwerkzaamheden moeten voldoen aan eisen: Alles wat je zelf doet, moet ook voldoen aan de bouwvoorschriften en kwaliteitseisen. De kwaliteitsborger zal dit controleren.

– Mogelijke extra controles: Er kunnen extra controles plaatsvinden om te zorgen dat jouw zelf uitgevoerde werkzaamheden van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de regels.

Dit betekent dat je goed moet voorbereiden en ervoor moet zorgen dat je werk voldoet aan de standaarden.

Voordelen voor jou

De Wkb biedt verschillende voordelen voor jou als particuliere opdrachtgever:

– Betere kwaliteit: Doordat er strengere regels zijn en er onafhankelijke controles plaatsvinden, is de kans groter dat jouw bouwproject van hoge kwaliteit is.
– Meer inzicht: Het opleverdossier geeft je een duidelijk overzicht van het werk dat is gedaan, zodat je kunt controleren of alles klopt.
– Meer zekerheid: De verplichte verzekering van de aannemer beschermt je tegen onverwachte kosten door bouwfouten na de oplevering.

Wat betekent dit voor jouw bouwproject?

Als je gaat bouwen of verbouwen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regels van de Wkb. Werk samen met een aannemer die deze wet kent en naleeft. Bij Lips Aannemers zijn we klaar voor de Wkb en zorgen we ervoor dat jouw project aan alle eisen voldoet.

Heb je vragen over de wet kwaliteitsborging of wil je weten hoe wij jouw bouwproject kunnen realiseren volgens de nieuwste regels? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Heb je plannen om te verbouwen of
wil je jouw droomwoning laten bouwen?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
In een half uur tijd bespreken we jouw wensen en onze mogelijkheden.

Plan direct een afpraak in de online agenda of bel: 03 16 84 95 46

Mask Group 8